top of page

Het jaar afsluiten met een tax shift, een uitgestelde rekening en heel wat sfeer in Olen

Na de drukke novembermaand kon Dorpslijst Olen ietwat recupereren aan het einde van 2022. Maar zelfs in december viel er genoeg te beleven.


Op politiek vlak kenden de laatste zittingen van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn van 2022 een bomvolle agenda. Van de bijna 50 (!) agendapunten sprongen er twee uit: een tax shift en de derde aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025. Die tax shift betekent dat er vanaf 2023 geen algemene gemeentebelasting meer zal moeten worden betaald door de Olense gezinnen. Er valt dus € 55 (gezin) of € 44 (alleenstaande) aan belastingen weg voor de Olenaar, maar die maatregel wordt gecompenseerd door een verhoging van de opcentiemen op de onroerende voorheffing. Concreet: particulieren en ondernemingen met eigendommen zullen de afschaffing van de algemene gemeentebelasting moeten compenseren door meer onroerende voorheffing te betalen.

Dorpslijst Olen begrijpt de zienswijze van het lokaal bestuur in verband met de complexe en logge inning en invordering van de algemene gemeentebelasting. Maar de "sociale" component van deze beslissing is toch dubbel. Olenaars zonder eigendommen zien hun belastingen verlaagd, maar Olenaars met eigendommen zien - afhankelijk van hun kadastraal inkomen - hun belastingen niet veranderen of net stijgen. Voor kastelen en riante villa's kunnen we nog snappen dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dienen te dragen. Echter zijn hardwerkende Olenaars, die na lang sparen eindelijk hun droomwoning kunnen kopen of bouwen, mee het kind van de rekening. Helaas een zoveelste maatregel die - ondanks goede intenties - de middenklasse treft en de eerder bestaande gelijkheid onder Olenaars tenietdoet.


De derde aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 was verrassend in die zin dat veel lokale besturen door de energiecrisis aan het besparen zijn. Daardoor worden bepaalde uitgaven verminderd en investeringen geschrapt of uitgesteld. Olen is hierop een uitzondering, want het gehele meerjarenplan (inclusief een almaar duurder wordende investering in een nieuw administratief centrum) werd behouden. Dat klinkt bijzonder positief, maar het viel op dat de zwaarste investeringen naar het einde van de periode van het meerjarenplan werden verwezen. Ergo naar de volgende legislatuur...

Dorpslijst Olen ging in december 2022 verder op haar elan en bleef links en rechts verenigingen steunen! Zo woonden we de prachtige toneelvoorstelling "Tussen Zussen" bij met Simonneke uit "Thuis". Die werd georganiseerd in zaal De Vrede door onze collega's van O1. Verder gingen we darten op het dartstoernooi van Olen United, helpen op het BK Canicross op domein Teunenberg, kochten we lekkere zoetigheden van 't Hondenclickske, woonden we een prachtig kerstconcert van Amuzing bij in de kerk van Sint-Jozef-Olen en gingen we op tweede kerstdag gezellig bingo spelen in WZC/SF De Notelaar.


Dan rest er ons nog maar één ding: Dorpslijst Olen wenst u het allerbeste voor het nieuwe jaar!


Comments


bottom of page